Nieuws
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat midden in de tweede wereldoorlog de uitvinder van de booglampzender stierf. Valdemar Poulsen overleed op 6 augustus 1942. Na zijn universitaire opleiding was hij aanvankelijk werkzaam bij de Kopenhaagse telefoonmaatschappij. Zijn specialiteit was de 'telegrafoon', een ingenieus apparaat voor opnamen en weergaven van telefoongesprekken via een elektromagnetisch systeem op een stalen draad. In 1900 werd hij hiervoor
onderscheiden met de Grand Prix de Paris. Poulsen had toen de telefoonmaatschappij van Kopenhagee inmiddels reeds verlaten, teneinde over meer vrijheid te beschikken om te experimenteren. In 1903 stond hij opnieuw in het middelpunt van de belangstelling met een nieuwe methode voor het overbrengen van ongedempte elektrische trillingen door middel van een booglamp, waarmee aanzienlijke afstanden konden worden overbrugd. Poulsen ontving als 5de de hoogste onderscheiding van Denemarken hiervoor, Te weten de medaille van verdienste. Deze was daarvoor alleen nog maar toegekend aanNnansen, Georg Brandes, Sven Hedin en Amundsen. De booglamp die Poulsen geconstrueerd had verschilde met de gewone booglamp in het feit dat deze brandde in een atmosfeer die waterstof in een sterk transversaal magnetisch veld bevatte. De Federal Telegraph Company, die zich in de Verenigde Staten gespecialiseerd had in de installatie van gewone booglampzenders, paste de installatie van het marine vonkstation in 1912 het systeem poulsen toe. Ze ontmoetten elkaar op hetzelfde project, het systeem van de Amerikaan Fessenden (roterende vonkenbrug) en de Deen Poulsen. De marine beproefde zelfs booglampen tot 500 KW! Groot nadeel hierbij was dat de booglamp onregelmatige elektrische trillingen, met 'bromtonen' als gevolg, uitzond. Verder was de hitte zo groot dat waterkoeling moest worden toegepast. Toch werden ondanks dit alles gedurende 1914-1918 een groot aantal slagschepen met booglampzenders uitgerust. Het schip dat president Wilson naar de vredesconferentie in europa bracht, de USS 'George Washington', werd hiervoor zelfs speciaal uitgerust, in de hoop dat de verbinding over zee gehandhaafd zou kunnen worden. Wat een triomf voor Poulsen toen het US -slagschip 'George Washing-ton', bij het binnenlopen van de haven van Brest, seinen met zijn booglamp uitzond en deze zonder moeite in de Verenigde Staten konden worden ontvangen. Het was een boodschap van maar liefst 600 woorden die zonder dat er ook maar één woord verloren ging perfect werd ontvangen. De 'alternator van Alexanderson' (hf-dynamozender) maakte een eind aan booglamp en vonkzenders. Elektronenbuizen verwezenlijkten daarop hetzelfde als de kostbare en massieve machinezenders. En daarna gebeurde eigenlijk exact hetzelfde met de transistors, welke detoch wel enigzins kwetsbare buizen grotendeels verving.
En over de chips zullen we het maar niet hebben, dat spreekt toch voor zich...?
Bewerking uit Radio Bulletin Februari 1962
Een dement echtpaar is uit een zwaar beveiligde instelling in Amerika weten te ontsnappen dankzij hun ervaring met morsecode, een oude communicatiemethode met korte en lange piepjes (dit laatste ter duiding voor de nieuwe lichting amateurs die alleen nog FT8 kennen).
Dat blijkt uit documenten van het Tennessee Department of Health die door journalisten van de regionale krant The Tennessean werden opgevraagd en zijn gepubliceerd.
Het ouder echtpaar gebruikte kennis over morse vanuit het leger om de code van een elektronische deurvergrendeling langdurig te beluisteren, te ontcijferen en te onthouden.
Steeds als er werknemers van de ’secure memory unit’ voorbijkwamen, luisterden ze naar de piepjes van de toegang.
Zo konden ze een patroon herkennen.
De vrouw lijdt aan de ziekte van Alzheimer.
De man heeft ook last van dementie, maar bij hem is geen Alzheimer vastgesteld.
Het stel ontsnapte op 2 maart in het plaatsje Lebanon, in de Amerikaanse staat Tennessee.
Na ongeveer een half uur werden ze op straat gezien door een voorbijganger, enkele straten verderop, en was het feest voorbij.
Eenmaal terug wilde de directie weten hoe de twee konden ontsnappen.
De man zei dat hij ’vroeger heeft gewerkt met morse in het leger’.
Door die ervaring kon hij in de verschillende tonen van piepjes een vermoedelijke code ontwaren.
Voor de instelling had de ontsnapping gevolgen.
De zaak kwam voor het Board for Licensing Health Care.
Dat legde een boete op van 2.000 euro.
De instelling heeft bovendien alle codes van de deuren vervangen.
„De veiligheid van onze bewoners is onze hoogste prioriteit.
We zijn dankbaar dat beide bewoners veilig terug zijn gekeerd”, laat de instelling Elmcroft weten".